Cykeltips för nybörjare: 6 råd till dig som vill ta dig runt mer på cykel - IAMRUNBOX

Cykeltips för nybörjare: 6 råd till dig som vill ta dig runt mer på cykel

Vi lever på 2000-talet, men just nu är det stor efterfråga på en uppfinning från 1800-talet. Cykeln, så som vi känner till den, uppstod först någon gång på 1880-talet och under de senaste 120 åren har den lyckats ta sig över hela världen. Just nu används fler cyklar än någonsin och fler cyklar än bilar är i bruk.

Oavsett om det är för att du vill sänka ditt koldioxidavtryck, komma i bättre form eller bara undvika kollektivtrafiken på grund av coronaviruset, så finns det många anledningar till att börja eller öka cyklandet. Cykling för mer än bara träning eller pendling till jobbet blir allt vanligare.

Många kanske tror att de redan vet allt de behöver veta om cykling, men den som börjar cykla mer utan att känna till följande tips kan komma att få en sämre upplevelse. Så här kommer 6 råd till dig som vill ta dig runt mer på cykel, allt från att välja rätt cykelutrustning till din säkerhet på sadeln.

1. Välj rätt cykel för dig

Du skulle bli förvånad över hur många som börjar cykla igen eller oftare, utan att lägga mycket tanke på vilken cykel de ska använda. En del kanske tror att den gamla cykeln de hittar i familjens garage funkar fint, och andra köper första bästa i deras prisklass. Det finns dock olika typer av cyklar beroende på användningsområde och terräng.

Den allmänna uppdelningen är:

  • Mountainbikes för den tuffaste av terränger, men kan också köras på asfalt.
  • Landsvägscyklar (racercyklar) för asfalterade ytor, som i städer.
  • Och hybrider, som är en korsning mellan mountainbikes och landsvägscyklar, för att åka på allt mellan vägen till skogsspåret.

Det finns många andra faktorer som påverkar valet av cykel. Antal växlar har olika fördelar och nackdelar. Flera växlar möjliggör för olika hastigheter, medan en eller en fast växel kräver mindre underhåll. Olika typer av styren har olika syften. "Bockstyret" som finns på de flesta landsvägscyklar gör föraren mer aerodynamisk, medan ett rakare ”hybridstyre” möjliggör för bekvämare positioner. Storleken på en cykelram är också viktig och måste matcha din längd och tramphöjd.

Så det gäller att veta vilken cykel som är bäst för dina behov, hur du använder den och vilken stil och storlek som du är mest bekväm med. Det bästa är att gå till den lokala cykelbutiken där du kan prata med personalen och prova de olika cyklarna.

Vår Spin Bag 18L är vattentät, lätt, ergonomisk och perfekt som en vardags- och cykelryggsäck!

2. Köp den viktigaste cykelutrustningen först

Det är inte helt ovanligt för nya cykelentusiaster att köpa på sig onödig cykelutrustning eller tillbehör i början. Även om det kan vara coolt med en färgkoordinerad snabbtorkande cykeldräkt och matchande cykelhandskar, är det såklart inte i den änden man ska börja. När det kommer till utrustning som man måste ha, handlar det i första hand om att köpa de saker som håller dig säker ute på vägarna.

När du väl har en cykel måste du även köpa:

  • En hjälm som passar rätt och är bekväm att bära;
  • lampor fram och bak på din cykel, även om du har reflexer och inte planerar att cykla på natten;
  • och en ringklocka att sätta på styret så att du kan varna andra om din närvaro.

Varje lokalområde och region har olika lagar när det gäller vad för säkerhetsutrustning som krävs för cyklister. En del begär inte att man har hjälm som cyklist över en viss ålder eller att varje cykel behöver ha en fungerande klocka, men du bör ha och använda den här utrustningen även om det inte är nödvändigt enligt lag. Det kan rädda ditt liv och andras.

Om du bor i en stad, till och med i en med låg brottslighet, bör du också köpa ett bra cykellås. Det behövs särskilt om du planerar att parkera din cykel utomhus när du handlar eller är ute på diverse ärenden.

Läs också

Cykling i Sverige: 8 städer som sätter Sverige på cykelkartan
Hur man springer med ett munskydd: Svar på alla nybörjarfrågor
Träna bakis? Så kan du träna dagen efter du druckit alkohol

3. Skaffa en cykelryggsäck och packa med väsentligheter

En cykelryggsäck eller pendlarryggsäck är exempel på cykelutrustning som är utmärkt att införskaffa när du börjar använda din cykel oftare. Ryggsäcken hjälper inte bara med att förvara matvaror du handlar, utan kan också se till så att du alltid har med dig det du behöver.

Det finns olika typer och design av ryggsäckar för cykling, men vissa funktioner är väsentliga för en bra cykelryggsäck. När du letar efter en väska att bära när du cyklar vill du ha:

  • En vattentät ryggsäck med roll-top stängning, vilket är bäst för att dina saker ska hållas torra.
  • En ryggsäck med remmar för midjan och bröstet/bröstbenet för att säkra den på ryggen och förhindra att den studsar runt.
  • En ryggsäck med elastiskt snöre eller öglor på utsidan för att enkelt kunna fästa eller sätta fast andra saker, inklusive lampor eller reflexer.

När du har en cykelryggsäck, bör du se till att den alltid är fylld med nödvändigheter, inklusive:

  • Snacks, som nötter eller en proteinbar, som kan sitta oöppnade tills du behöver de extra kalorierna under en åktur och en vattenflaska för att kunna fylla på med vätska.
  • Ett litet platt cykelkit som kan hjälpa dig fixa till exempel en punktering, om du befinner dig mitt ute i ingenstans.
  • En kopia av ditt ID och kontaktinformation i nödfall, om du är med om en olycka.
  • En extra t-shirt eller tröja och en liten handduk, ifall du blir svettig och behöver byta.

Vår Spin Bag 18L är vattentät, lätt, ergonomisk och perfekt som en vardags- och cykelryggsäck!

4. Planera dina rutter i förväg

Om du har bott i ett område länge kanske du tror att du redan vet hur man navigerar runt även på cykel. Men det kan vara stor skillnad som cyklist. Vissa rutter är säkrare för cyklister än andra, oavsett om det är en särskild cykelväg eller en väg som är bredare och mindre trafikerad.

Några webbplatser och appar som kan hjälpa dig att hitta de bästa rutterna är:

  • Bikemap, vilken gör det möjligt för användare att utnyttja mer än fyra miljoner cykelvägar i 100 länder gratis. Det finns en betalversion med extra funktioner.
  • Komoot, en GPS-tracker och planeringsapp som riktar sig till friluftsentusiaster. Den är gratis fram till efter den första regionen.
  • och Strava, en användargenererad databas med färgdiagram som visar populära rutter som laddas upp av andra användare.

5. Ta det lugnt i början

Cykling är otroligt roligt och kan vara en adrenalinfylld aktivitet som gör det frestande att köra på för fullt direkt. Men det är bra att ta det lugnt i början och bara cykla några gånger i veckan och hålla sträckorna under 12 kilometer. Det finns annars risk att tömma ut all energi och att det mitt i en åktur saknas kraft att ta sig hem, något som landsvägscyklister kallar för att ”bonka”.

Du bör också cykla utan hörlurar eller med mobilen i handen. Fokus behöver ligga på din omgivning (speciellt när du cyklar i en större stad) och det kan vara svårt att få till i början om du lyssnar på podcasts eller tittar på mobilskärmen. Om du använder din telefon som GPS och karta för din rutt, behåll den i din cykelryggsäck och stanna istället till på ett säkert ställe, för att ta ut den, när du behöver kolla så att du är på rätt väg.

Senare, när du fått fler mil i benen, är bekväm med att cykla i ditt lokalområde och vet vad du ska se upp för, kan du börja använda hörlurar.

6. Cykla med andra och informera när du ska ge dig ut

Kommer du ihåg hur vi just sa att cykla är kul och spännande? Det gäller inte bara när du är ute på egen hand utan det är även något extra speciellt att kunna dela sin nyfunna kärlek till cykling med andra. Du kan cykla med vänner eller gå med i en grupp med mer erfarna cyklister för att lära dig mer.

Om du cyklar ensam är det också viktigt att någon annan vet när du ska ut på en cykeltur och även vad din avsedda rutt är. Det kan vara så enkelt som ett textmeddelande eller ett inlägg på sociala medier. Det är en bra vana att ha om något skulle hända dig när du är ute. Det är också en perfekt anledning till att kunna skryta lite på sociala medier om hur mycket du faktiskt cyklar.