Cykling i Storbritannien: 4 unika städer för cykling i Storbritannien - IAMRUNBOX

Cykling i Storbritannien: 4 unika städer för cykling i Storbritannien

Av allt som Storbritannien är känt för brukar inte cykelvänlighet nämnas. Till skillnad från grannländerna på den skandinaviska halvön och den europeiska kontinenten - som Danmark, Frankrike och Tyskland - är det inte många städer i Storbritannien som berömts för att vara bra för cykling. En av de mest omfattande rankningarna av cykelvänliga städer runt om i världen, Copenhagenize Index, har inte listat en stad i Storbritannien på nästan ett decennium (2011 var London med).

Men det betyder inte att Storbritannien inte är bra för cykling. Det är ett land vars invånare har haft en relation till cykeln ända från begynnelsen. Det vi nu betraktar som den moderna cykeln - bakhjulsdrift med en kedja och två hjul av samma storlek - uppfanns i England.

Det sena 1800-talet och början av 1900-talet var högtider för cykling i hela landet, både som en industri och ett transportsätt. Sedan bil- och kollektivtrafiksystemens intåg och utbreddhet minskade cyklingen i popularitet.

Men cykling i Storbritannien har kommit tillbaka och under 2010-talet har man sett en enorm uppgång både för pendling och fitness, över hela landet. Med introducering av regeringsstödda program, på både nationell och lokal nivå, har många städer arbetat hårt för att bli mer cykelvänliga och fler medborgare har börjat använda cykeln mer för att ta sig runt.

Här är fyra städer i Storbritannien som blivit unika för cykling, var och en på sitt egna vis tillsammans med information om vad som krävs för att cykla i Storbritannien. Allt från lokala regler och lagar till nödvändig cykelutrustning och tillbehör för att ta sig runt på cykel.

Läs Mer

Cardiff

År 2017 tillkännagav ledarna för den walesiska huvudstaden en ambitiös 10 årsplan för att investera i infrastruktur och i cykelprogram för att uppmuntra människor att cykla mer. Cardiff vill bli en av de ledande cykelstäderna i Storbritannien med hälften av stadens invånare som cyklar till år 2021. Hittills ser det ut som om de lyckats bra.

I en nyligen publicerad enkät av cyklister i Storbritannien, uppskattades Cardiff vara den bästa staden för cykling. Det är lätt att se varför. Cardiff är inte bara hem till NextBike, ett av de mest omfattande lånecykelsystemen i världen, utan har också redan en blandning av olika cykelvägar och utvecklar samtidigt 5 nya olika cykelmotorvägar de kallar för “cycleways”.

Om man dessutom inkluderar Cardiff Bay Trail med dess fantastiska utsikt, som leder runt hela bukten och har markörer som lyfter fram Cardiffs historia, är stadens cykelvägar oöverträffade.

Ett tips för cykling i Cardiff: Använd en mountainbike. Medan staden i sig är ganska platt med flera kilometer av asfalterade cykelbanor, är området precis norr om Cardiff fyllt med en mängd skiftande terräng och spår som lätt kan nås med cykel eller kollektivtrafik från staden.

Cykelutrustning som behövs i Storbritannien: Bromsar, reflexer, lampor och hjälm. Brittisk lag kräver att alla cyklar har två fungerande bromssystem (antingen två handbromsar eller en handbroms och pedalbroms), samt minst en röd bakre reflex och fyra gula pedalreflexer. Om du planerar att cykla på natten behöver du också ett vitt ljus på cykeln där fram och ett rött ljus där bak. Även om det inte finns något lagligt krav för cyklister att bära hjälm, är det alltid en bra idé att göra det.

Alla Cykelryggsäckar

London

Det går inte att skriva om cykelstäder i Storbritannien och INTE nämna London. Det är huvudstaden och den största staden i landet. Beroende på vem du pratar med är det också antingen cyklistens mardröm eller ett paradis. Verkligheten är förmodligen något däremellan och vanligtvis inte så illa. Staden lägger ständigt till nya cykelbanor och stigar, samtidigt som cyklister kan ta med sina cyklar på tunnelbanan under vissa tider (även om hopfällbara cyklar alltid är tillåtna). Liksom alla större storstäder finns det mycket trafik och den stora utmaningen är att åka säkert men med erfarenhet vänjer sig de flesta cyklister att ta sig runt i staden. Intressant nog är att de som använder stadens världsberömda offentliga lånecykelsystem, Santander Cycles (mer känt som "Boris Bikes" efter tidigare borgmästaren Boris Johnson), som fortfarande går starkt efter mer än ett decennium, är statistiskt sett mycket mer sällan inblandade i en olycka. Dessutom tenderar också andra fordon att ge dem mer utrymme.

Råd för att cykla i London: Följ alla trafikregler och skaffa dig en kamera. Cykling i London definieras nästan av ett kontroversiellt förhållande mellan cyklister och andra förare. En stor del av den konflikten drivs av att många cyklister själva väljer vilka trafikregler de följer och kan till exempel köra även om det är rött ljus eller byta fil utan att signalera. Så genom att följa alla trafikregler, inklusive att använda sig av handsignaler, kan man komma långt för att förhindra eventuella problem. Med detta sagt har många cyklister i London kommit på att ett bra sätt att förhindra olyckor och att behöva argumentera med andra förare är att köpa och fästa en synlig kamera för att spela in allt som händer medan de cyklar.

Användbara cykeltillbehör i Storbritannien: En vattentät väska. Storbritannien har som alla nog redan vet mycket nederbörd. Den genomsnittliga årliga nederbörden är 885 mm (33,7 tum) och det regnar 133 dagar per år, vilket är ungefär 2,5 dagar per vecka. Det betyder att det är ett måste att ha en vattentät väska - antingen att ha separat i din cykelryggsäck eller att cykelväskan i sig är vattentät. Det finns två funktioner som är viktiga för en vattentät väska: ett vattentåligt material och en roll-top som skapar en vattentät förslutning.

Alla Cykelryggsäckar

Cambridge

Med en beräknad tredjedel av alla invånare (33 %) cyklandes åtminstone tre gånger i veckan och hälften av alla invånare minst en gång i veckan så är cykling mer än bara ett sätt att förflytta sig i universitetsstaden Cambridge - det är ett sätt att leva. Det har varit så i generationer. Det är rimligt när man tänker på att det är ett naturligt platt område, finns tusentals universitetsstudenter på plats varje år och att de äldre delarna av universitetscampus inte tillåter genomfart med bil.

Lägg sedan till nästan 130 kilometer cykelväg, ett massivt cykelgarage vid järnvägsstationen och till och med vägsektioner där bilar har väjningsplikt gentemot cyklister så är det inte konstigt att många anser Cambridge vara Storbritanniens främsta cykelstad.

Bra att veta om att cykla i Cambridge: Planera din runda i förväg. Till skillnad från andra städer i Storbritannien har Cambridge haft ett decennium långt försprång med att skapa infrastruktur för cyklister. Det betyder att det finns en mängd olika cykelleder och andra möjligheter för den som cyklar. Så det hjälper att i förväg söka upp information om allt som finns tillgängligt innan du börjar trampa.


Rekommenderade cykeltillbehör att använda i Storbritannien: En cykelryggsäck. En nödvändighet för alla som har cykeln som sitt primära transportmedel egentligen varhelst man cyklar i världen, men särskilt i Storbritannien. Till skillnad från en vanlig ryggsäck är en cykelryggsäck speciellt designad för cykling. Vilket bland annat betyder att en cyklist kan bära den säkert och bekvämt och att vikten är jämnt fördelad.

Glasgow

Även om den inte har varit känd för att vara värst cykelvänlig långt tidigare så har den största staden i Skottland klättrat på listan över cykelstäder i Storbritannien på senare tid och uppmärksammats för sin cykel-community. Utan tvekan erbjuder Glasgow ett av de mest eklektiska utbud av cykelupplevelser.

Staden har investerat i infrastruktur och cykelprogram, vilket resulterat i över 300 km av olika typer av cykelvägar med fler rutter och cykelvägsprojekt planerade för de kommande åren. I genomsnitt har 100 cykelställ installerats i staden varje år sedan 2007. Det finns till och med ett offentligt lånesystem av cirka 500 cyklar och mer än 60 platser som hanteras av Nextbike. Men förmodligen den största välsignelsen för cykling i Glasgow kom med Samväldesspelen 2014, som krävde att staden skulle bygga Sir Chris Hoy Velodrome, Skottlands första inomhusarena för cykellopp.

Den 250 meter långa banan är gjord av sibiriskt virke och kan vara värd för officiella tävlingsevenemang med upp till 2000 åskådare. Arenan är också öppen för allmänheten att åka på och en del av den mer inbitna träningskretsen. 2014-spelen krävde också byggandet av de närliggande Cathkin Braes Mountain Bike Trails, som blev helt öppna för allmänheten efter att spelen slutade.

Tips för att cykla i Glasgow: Gå med i en cykel-hub. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren veteran, kan det vara en tillfredsställande upplevelse att hitta en grupp likasinnade entusiaster att dela och lära av. Cykel-hubbar är cykelfokuserade samhällscentrum som ofta är kopplade till ideella organisationer som sammanför cyklister, erbjuder klasser och lektioner om till exempel cykelreparation och underhåll och kan till och med hjälpa till med lånecykelsystem. De är vanligtvis frivilliga organisationer med en fysisk plats. I Glasglow finns Drumchapel Cycling Hub, Glasgow South Community Hub, Alexandra Park Bike Hub, Glasgow West Community Hub, och Lambhill Bike Hub.