Olika löparstilar

Olika löparstilar - Vilken passar dig?

Hur springer du?

Att det är bra och oftast härligt att röra på sig - det vet vi. Men det finns en rad olika sorters löparstilar, löpartyper, tempon och motionsformer att välja mellan, allt för att maximera och anpassa sin motionsträning efter person och humör. Här listar vi olika sorters löpartyper så att du kan ta reda på vad som passar bäst för just dig! 

Löpning

Löpning är kroppens lyckopiller - det stärker ditt immunförsvar, det stabiliserar din insulinutströmning, det förhindrar broskskador, ökar utsöndring av noradrenalin, dopamin och serotonin samtidigt som utsöndring av adrenalin och kortisol minskar. Och det kanske viktigaste av allt: Det förbättrar din kondition och stärker ditt skelett. Löpning är en motionsform som passar bra för väldigt många då du kan välja mellan att köra korta, medellånga eller långa löppass. Det allra vanligaste för vardagsmotionären är att köra distanspass, vilket innebär att du springer i ett bekvämt tempo och blir lagom andfådd så att du orkar springa en längre sträcka. Sen kan du såklart alltid välja mellan att springa i ett bekvämt tempo eller maxa, du kan se till att få en rejäl pulsökning om du vill det, och det bästa av allt - du kan springa i princip överallt.

Löpning

Intervallträning

Att springa intervaller innebär att du varierar mellan snabbt och långsamt tempo - något du kan göra både på löpbandet och utomhus. När man tränar intervaller är det viktigt att tempot varierar mycket, det vill säga att under de snabba sträckorna ska pulsen vara ordentligt hög. Den här sortens löpträning passar utmärkt för dig som vill förbättra din syreupptagningsförmåga, för dig som vill få en högeffektiv träningsstimulans under kortare tid och för dig som vill kunna hålla en hög löphastighet under längre tid än vad man klarar av i ett sammanhängande löppass. 

Intervallträning

Jogging med tempovariation

Att jogga medför mängder med hälsofördelar och några av dem är att det ökar blodcirkulationen och syresättningen till hjärnan, vilket i sin tur leder till att din hjärna, ditt minne och din koncentrationsförmåga förbättras. Det stärker även ditt hjärta, och det förebygger benskörhet. Ja - listan kan göras lång. Du kan lätt variera tempo när du joggar och kom ihåg - all jogging är bra jogging.
  • Lågt tempo under lång tid Denna typ av jogging hjälper dig att öka din uthållighet då du tränar lågintensivt under lång tid. Det gör nämligen att din kropp får vänja sig vid ansträngning under en längre tidsperiod. Detta tempo fungerar utmärkt för alla - nybörjare som professionell, vardagsmotionär som elit.

  • Medeltempo Här har vi tempot som är ett mellanting mellan låg-och högintensiv jogging. Det här tempot passar bra för dig som gillar att tävla med dig själv och som vill nå och se resultat. Om du till exempel sätter fem kilometer som mål kan du från gång till gång se om du har förbättrat ditt resultat.

  • Högt tempo Att jogga med högt tempo innebär att du håller ett högt tempo under en längre tid. Under detta pass kan du ligga på mjölksyratröskeln eller strax under. Här kan du välja om du vill köra tids- eller distansbestämd jogging och även här se resultat gång till gång, men i ett högre tempo.
Running
 

Rask promenad

Att ta en rask promenad - eller powerwalk som det också kallas - med ett kraftfullt armarbete är inte att underskatta. Att springa är inte för alla - därför är den raska promenaden en utmärkt träningsform för dig som gillar att röra på dig ute i den friska luften, och som vill förbättra konditionen men som kanske har belastningsskador i knän, höfter eller fötter, eller helt enkelt inte gillar löpträning. Fördelarna med raska promenader är många, ett axplock utav alla är att du bygger upp skelett och muskler, du kan gå vart du än befinner dig, det kostar ingenting, konditionen förbättras, du får frisk luft och du kan under promenaden öva på att hålla en god kroppshållning genom att dra axlarna bakåt och sänka dem. Tips! Investera i ett par riktigt sköna promenadskor.

Så - att röra på sig är livsnödvändigt, det gäller bara att hitta den form som passar just dig bäst. Förhoppningsvis har du här fått lite tips och råd på vägen till att hitta just din löparstil. Lycka till!