Kan man träna bakis?

Träna bakis? Så kan du träna dagen efter du druckit alkohol

Saker att tänka på när du tränar med en hungover:

  • Var medveten om att ditt motoriska tillstånd påverkas av alkohol.
  • Uthållighetssporter som att springa och spinna är bra för dig.
  • Yoga kan hjälpa dig att återhämta nervsystem och cirkulationssystem.
  • Om du gillar viktträning föredrar du att använda maskiner.
Fortsätt att läsa för att lära dig mer!

Kan man träna bakis? 

De flesta av oss har någon gång stått i valet och kvalet - att träna eller inte träna dagen efter att man druckit alkohol? Att inte få röra på sig för att man kanske unnat sig ett par goda glas vin till maten, eller skålat i champagne för att fira, kan kännas väldigt tråkigt. Överallt hör man olika teorier och “sanningar” om vad som egentligen stämmer. Så hur är det egentligen, ska man träna bakis?

Faktum är att det är den neurometoriska förmågan - det vill säga precision, koordination och balans - som påverkas mest av alkohol. Därför är till exempel dans eller lagsporter, där du behöver ta in många olika intryck från olika håll, mindre lämpligt då skaderisken höjs - både för dig själv och för andra. Så på frågan kan man träna bakis är svaret - ja det kan man! Det är faktiskt allt som oftast bra att röra på sig dagen efter man druckit alkohol. Är man i övrigt helt frisk, och känner att kroppen orkar, så är det ingen fara att träna bakfull. Därför kommer här tips på aktiviteter anpassade till dagen efter alkoholintag. Men viktigt att komma ihåg: Alla reagerar olika på alkohol och mår därför olika bra eller dåligt dagen efter alkohol. Du ska inte göra något som du mår dåligt av eller som känns dåligt i kroppen. 

Konditions -och uthållighetsidrott-träna-bakis

Konditions -och uthållighetsidrott

Med den förhöjda skaderisken när man tränar bakfull är det bra att undvika gruppträningsaktiviteter och lagsporter - dels för att undvika att skada sig själv och andra, och dels för att man lätt dras med av spelet och blir pushad till det yttersta av andra. Därför är det bättre att satsa på konditions -och uthålighetsträning, så som löpning, promenader, spinning eller simning, där du själv kan bestämma intensitet, tempo, längd på träningspasset och hur hårt du vill köra just idag.

yinyoga-träna-bakis

Yinyoga

Denna typ av yoga är en lugnare yogastil där positionerna görs sittandes eller liggandes och hålls mellan 5-20 minuter. Yinyoga hjälper kroppen att återhämta sig då positionerna lugnar nervsystemet och ökar blodcirkulationen till organen. Dessutom minskar Yinyoga produktionen av stresshormonet Kortisol - som förstärker alkoholens effekt i hjärnan - samtidigt som må-bra-hormonerna dopamin, seratonin och oxytocin frisätts. Studier visar även på att denna form av lugnare yoga kan motverka bland annat migrän, insomnia, IBS, och depression. Faktum är att medicinsk forskning visar på att alkohol är ångestframkallande, och då kan den stund av inre lugn hjälpa till att balansera detta.

Styrketräning-träna-bakis

Styrketräning

Det går bra att styrketräna dagen efter man druckit alkohol, men det man ska ha i åtanke är att förmågan att bygga muskler försämras. Det är absolut inte lönlöst att styrketräna, men resultaten blir inte desamma som om du inte druckit eftersom att hormonnivåerna som behövs för att bygga muskler - testosteron och tillväxthormon - sänks. Men är du inte ute efter att bli så stor som möjligt, utan mest vill ha ett bra träningspass dagen efter du druckit, funkar det bra att styrketräna så länge du justerar intensitet och tempo efter hur du mår. Ett tips är att använda sig av maskiner i stället för fria vikter för att minimera skaderisken.

Så ja, man kan faktiskt träna bakis. Det handlar bara om att känna efter, eller kanske snarare inte känna efter. Så ut och rör på dig i den mån kroppen orkar. Träning handlar till stor del om att hålla rutiner, så därför är det bättre att köra ett lugnare träningspass, än att inte träna alls. Lycka till!